Veel bedrijven maken gebruik van jongeren in de vakantie periode. Er bestaan veel misverstanden over de regels, zeker omdat de regels per leeftijd verschillen. Wij hebben een aantal misverstanden op een rij gezet.
- Elke jongere mag werken: Nee, alleen jongeren van 13 jaar en ouder mogen werken.
- Jongeren mogen elk werk doen. Nee, per leeftijdscategorie bepaalt de wet welk werk wel of niet uitgevoerd mag worden. Zo mag een 13- of 14-jarige niet in een fabriek of met machines werken. Een 15-jarige mag bijvoorbeeld niet achter een kassa werken.
- Altijd recht op minimumjeugdloon. Nee, alleen jongeren van 15 jaar en ouder hebben recht op minstens het minimumjeugdloon. Voor 13- en 14-jarigen is er geen minimumloon. Meestal wordt aansluiting gezocht bij het minimumjeugdloon voor 15-jarigen, maar een werkgever mag een lager loon bedingen. Bij arbeidsovereenkomst of CAO kan een hoger minimumjeugdloon zijn afgesproken.
- Geen gevolgen voor uitkering ouders. Nee, als een jongere vakantiewerk gaat doen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de bijstandsuitkering van zijn ouders. Het is verstandig dat de ouders contact opnemen met de sociale dienst van de gemeente waar zij wonen.
- Zwart werken is geen probleem. Als een jongere zwart werkt dan wil dat alleen maar zeggen dat de werkgever geen premies en belastingen betaalt. De werkgever kan daarvoor beboet worden. Het feit dat er geen arbeidsovereenkomst is of dat er geen premies betaalt worden, betekent overigens niet dat de werkgever niet aansprakelijk zou zijn als zich een arbeidsongeval zou voordoen.
Wilt u weten over vakantiewerk of loon voor jongeren, neem dan contact met ons op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten