Beroepsziektes
Stoflongen in de mijnen, schildersziekte op de steiger en asbesteose op de scheepswerf; sommige ziekten lagen ooit op de werkplek op de loer. In het geval van de schilder heeft de ziekte de naam van het slachtoffer gekregen, ook al heet de aandoening aan het zenuwstelsel en de hersenen in het vakgebied OPS (’organisch psychosyndroom’).
De gevolgen voor de slachtoffers kunnen ingrijpend zijn. Sommige van de ziekten die, naar soms pas later blijkt, het gevolg zijn van het werken van bepaalde stoffen, zijn dodelijk, met stoflongen, asbesteose en hart- en vaatziekten als beruchtste moordenaars. Andere, zoals OPS of RSI, leiden tot blijvende handicaps, gedeeltelijke invaliditeit, of geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, al dan niet permanent.
Erkenning voor beroepsziekten heeft lang op zich laten wachten. Het procederen om genoegdoening waar werkgevers al te laks met de gezondheid van hun werknemers waren omgegaan is een zaak van lange adem en kost handenvol geld.
Sinds begin deze eeuw probeert de FNV met het Bureau Beroepsziekten (BBZ) daar wat aan te doen. „Er was destijds nauwelijks jurisprudentie en ook weinig expertise”, zegt directeur Marian Schaapman van het BBZ.
Inmiddels ligt dat wat anders. De laatste jaren heeft het BBZ verschillende zaken winnend kunnen afsluiten.
De hoogste schadevergoeding die BBZ voor een patiënt tot nu toe heeft kunnen regelen is 650.000 euro. Dat was voor een elektricien die jarenlang met giftige stoffen in aanraking kwam. Er was geen afzuiging, de man droeg geen masker en pas na enige tijd latex handschoenen. Hij liep hierdoor ernstig hersenletsel op, waardoor hij spastisch loopt en een spraakstoornis heeft.
bron: telegraaf.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten