Tussentijds ontslag is duur


Werkgevers kunnen goede redenen hebben om een arbeidscontract tussentijds te ontbinden. De medewerker kan onvoldoende functioneren of dingen gedaan hebben die dicht liggen tegen een ontslag op staande voet of de economische omstandigheden van een bedrijf kunnen hier toe nopen.
Werkgevers moet en hiermee oppassen, want in vrijwel alle gevallen gaat dit geld kosten. Een arbeidsovereenkomst mag alleen maar tussentijds worden opgezegd als dat schriftelijk is afgesproken. Als een arbeidsovereenkomst geen tussentijds opzegbeding bevat en er wordt toch tussentijds opgezegd, dan is de opzeggende partij schadeplichtig.
Naar het UWV gaan is een dergelijke gevallen niet zinvol, deze zullen geen ontslagvergunning verlenen. Het salaris uitbetalen voor de resterende contractperiode of een deal met de werknemer sluiten zijn dan opties. de andere optie is om de overeenkomst door een kantonrechter te ontbinden. Hoe hoog de ontslagvergoeding wordt, verschilt per geval. De bekende kantonrechtersformule is daarbij het uitgangspunt, maar als partijen geen tussentijds opzegbeding overeen zijn gekomen en de werkgever een verwijt kan worden gemaakt, dan kan de vergoeding flink in de papieren lopen.

Ondernemers doen er dan ook verstandig aan van tevoren goed na te denken over de vraag of er een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst dient te worden opgenomen. En als het mis gaat, dan kunnen wij u adviseren voordat je de betreffende werknemer op non-actief stelt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten