Thuiswerk protocol, nuttig?




Het FNV heeft laten onderzoeken dat 68% van de werknemers nooit thuis werkt, terwijl 20% dat wel zou willen. Indien personeel meer de gelegenheid zou worden geboden om thuis te werken, dan zouden de files met meer dan 10% kunnen afnemen.

De belangrijkste redenen voor werkgevers om het thuiswerken niet te stimuleren, is het ontbreken van controle, problemen bij het beoordelen van het functioneren en de vrees voor een verkeerd ingerichte werkplek. Een deel van deze bezwaren zijn echter weg te nemen door een goede thuiswerkovereenkomst op te (laten) stellen met thuiswerkers duidelijke afspraken te maken.

Recht op thuiswerken?

Werknemers hebben in principe geen recht om thuis te werken, maar in cao’s kan zo een verplichting wel voorkomen. Een werknemer echter niet tot thuiswerken worden gedwongen.Er bestaat niet een aparte wettelijke regeling voor thuis- of telewerk. Het gewone arbeidsrecht is dan ook van toepassing en daarbij horen ook zaken als arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid

Nut van een protocol
Daarom is het verstandig om te kunnen thuiswerken schriftelijk vast te leggen in een protocol of als aparte bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Als werkgever bent u immers verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden bij de werknemer thuis. Zo moet de werkgever maatregelen nemen in verband met het werken met gevaarlijke stoffen en machines. Verder is de werkgever verantwoordelijk voor een goede werkplek bij de werknemer thuis. Dat betekent een goede werkplek bestaat uit een goede stoel, tafel en verlichting. Als er met een computer wordt gewerkt, dan dienen de plaats van het beeldscherm, de leesbaarheid van het beeldscherm en de verlichting aan bepaalde voorschriften te voldoen. Kortom de werkgever moet voldoen aan de verplichtingen van arboregels. Als de werkgever tekort schiet de zorgplicht, dan geldt dat hij aansprakelijk kan zijn voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn/haar werkzaamheden lijdt. De arboregels gelden als een minimum waaraan de zorgplicht moet voldoen. De zorgplicht bestaat ook uit sociale controle. Thuiswerken kan bijvoorbeeld een negatief effect de workaholic, deze  wordt niet geremd en de grenzen tussen werken en privé vervagen. Het is dus zaak dat ook die dingen gecontroleerd worden.

Aanwijzingen geven
Naast een zorgplicht mag en moet de werkgever aanwijzingen geven, maar moet er op toe te zien dat de werknemer deze aanwijzingen echt opvolgt. Als de werkgever thuis wil controleren dan hoeft de werknemer hem niet toe te laten. Het is dus van belang om hier afspraken over te maken.

Als u van plan bent om werknemers thuis te laten werken en u wilt dit goed juridisch regelen dan kunnen wij u daarbij ondersteunen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten