Overplaatsen vanwege zwangerschap



Kan een medewerkster tegen haar wil, vanwege zwangerschap, op een andere werkplek worden geplaatst. Een medewerkster werkt bij een zorginstelling en verpleegt geestelijk gehandicapten. Onder hen komt ook agressie voor.De instelling wil dat risico niet voor haar rekening nemen maar de medewerkester weigert. Wat nu?  Deze werkgever zit in een lastig parket. De werkneemster stelt zich resoluut op, vanwege de
loyaliteit die ze voelt met haar patiënten. De zaak op de spits drijven is weinig aanlokkelijk, want iedere goede kracht is er een. Aan de andere kant heeft de werkgever een verantwoordelijkheid heeft: de zorgverplichting van artikel 7:658 BW.
Dat artikel verplicht de werkgever om maatregelen te treffen en/of aanwijzingen te geven die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn taken schade lijdt. Lid 2 van dit artikel maakt de werkgever aansprakelijk jegens de werknemer voor eventuele schade, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichting is nagekomen, of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van ‘opzet of bewuste roekeloosheid' van de werknemer.
Het advies aan de werkgever is om vast te blijven houden. Dit moet de werkgever ook schriftelijk vast leggen. Mocht - ook na vastlegging - en ondanks waarschuwingen, de medewerkster het blijven vertikken om van haar afdeling weg te blijven en er overkomt haar iets, dan kan de werkgever stellen dat ze bewust roekeloos gehandeld heeft.
Voorkomen is beter dan indekken, dus overtuigen is hier beter. Maar lukt dat niet dan is juridisch duidelijk zijn, verstandig. Bovendien heeft de werkgever ook een gezagsverhouding, welke eventueel ingezet kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten