Nevenfunctie




In veel arbeidsovereenkomsten en CAO's is een bepaling opgenomen die e.a. regelt over nevenfuncties. Vaak is er geregeld dat het behoudens toestemming van de werkgever verboden is om nevenwerkzaamheden te verrichten. De reden daarvoor is voor werkgevers vaak dat men wil dat de werknemer niet overbelast raakt, of dat er de schijn van belangenverstrengeling ontstaat. Bijvooorbeeld werknemers van aannemer die in hun vrije tijd "klussen" uitvoeren daarbij gebruik maken van bedrijfsauto's voorzien van reclame. De indruk kan gewekt worden dat het hier gaat om regulier werk van de aannemer.
Ook kunnen nevenwerkzaamheden, directe concurrentie opleveren voor de werkgever. Veel werkgevers vinden dit ongewenst.
Maar een nevenfunctie van werknemer is niet altijd in strijd met het verbod op nevenactiviteiten in de arbeidsovereenkomst. In beginsel mag een medewerker nevenwerkzaamheden verrichten, dat wil zeggen hij mag naast zijn werk ander werk uitvoeren.
Het is daarom zinvol dit nader te regelen, als de cao slechts een minimum aangeeft en helemaal als de CAO niets heeft geregeld. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het belang van de medewerker bij nevenwerkzaamheden. Deze heeft immers het recht op de vrijheid van arbeidskeuze, die stopt niet bij het in dienst treden bij een werkgever. Hij heeft immers belang bij inkomen, tijdsbesteding en een zinvolle invulling geven aan het leven. De werkgever moet een belangenafweging maken met het belang het belang van de medewerker. Een volledig verbod of een te strak verbod is doorgaans nietig, aangezien er dan doorgaans te snel aan het belang van de medewerker voorbij is gegaan.
Als nevenwerkzaamheden directe concurrentie opleveren of dat dit werk zoveel vraagt van de werknemer dat deze uitgeput op het werk verschijnt, staat de werkgever vrij sterk in zijn streven om de nevenwerkzaamheden te verbieden.
Het verdient - als de werkgever beducht is voor concurrentie - om ook een concurrentie- of een relatie- beding op te nemen in de arbeidsovereenkomst.
Keigoed! advies kan u hierbij helpen.

zie ook artikel 19 Grondwet




Geen opmerkingen:

Een reactie posten