BHV verplicht voor MKB!




Zodra een bedrijf ook maar één personeelslid in dienst heeft, moet er al een bedrijfshulpverlener (BHV’er) worden opgeleid. Maar bijna de helft van de MKB'ers kent die verplichting uit de Arbowet niet.
Dat blijkt uit onderzoek door de Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland.

Het niet aanwezig zijn van een BHV'er kan tot hoge boetes van de Arbeidsinspectie leiden.  De hoogte van deze boete kan,oplopen tot vele duizenden Euro's.

Kennelijk zorgen de vele regels, wetten en verplichtingen voor onduidelijkheid zorgen onder MKB'ers.

Wanneer is BHV verplicht?
BHV is verplicht voor alle bedrijven met een of meerdere werknemers, ook uitzend- en vakantiekrachten tellen mee. Heeft u een eenmanszaak? Alleen als u écht helemaal alleen werkt, heeft u geen BHV nodig. Heeft u echter af en toe mensen over de vloer (denk aan bezoekers of klanten) dat moet BHV wel geregeld zijn.

BHV en wetgeving
De BHV verplichting staat in de Arbowet. Artikel 3 van de Arbowet omschrijft de verplichting tot BHV. In die is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te treffen op het gebied van BHV. Iedere werkgever is verplicht goed voorbereid te zijn op ongevallen, brand en ontruiming. Hierbij moet hij zich laten ondersteunen door deskundige BHV'ers.

Hoeveel BHV'ers?
De werkgever zal dit op basis van de RI&E moeten vaststellen. De oude verplichting van 1 BHV'er per 50 medewerkers geldt niet meer. Het aantal wordt afgeleid uit de restrisico's van de RI&E  De BHV'er is er om de restrisico's die niet kunnen worden voorkomen, af te dekken. Denk dan aan ongevallen, branden en het evacueren van medewerkers. Het gaat er om dat de BHV'er snel in actie moet kunnen komen. Dat betekent dus dat er altijd een BHV'er aanwezig moet zijn. Ziekte, verlof of vakantie kunnen geen reden zijn voor afwezigheid van de BHV.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten