Demotie, een nuttig instrument


Nu de beroepsbevolking  aan het vergrijzen is en we langer moet doorwerken, zal in de toekomst demotie vaker worden ingezet als oplossing.
Demotie is een personeelsinstrument waarbij een medewerker in een "lagere" functie wordt teruggezet als hij of zij het eigen werk niet meer naar behoren kan verrichten of als de medewerker aangeeft dat het allemaal te zwaar wordt. De medewerker is soms erg opgelucht als hij een minder veeleisende functie kan krijgen die beter aansluit op zijn kennis en kunde. Bij demotie plaatst u een werknemer in een minder belastende of verantwoordelijke functie. In principe heeft u voor demotie de instemming van een werknemer nodig.
Demotie is een instrument dat van grote waarde kan zijn bij oudere medewerkers, waarbij de inzet is om hen te behouden voor het bedrijf of om te voorkomen dat zij niet vroegtijdig uitvallen of met pensioen gaan.
Maar demotie kan ook worden ingezet bij medewerkers die lang ziek zijn geweest of medewerkers die bezig  zijn na ziekte terug te keren in het arbeidsproces. Soms blijkt de eigen functie geen haalbare kaart en zijn er ook buiten het bedrijf geen reële mogelijkheden. Demotie met behoudt van het oude salaris kan vooral in de eerste twee jaar tijdens het ziekte proces een goede oplossing zijn.


Het initiatief voor een stapje terug kan bij de werknemer liggen, maar het kan ook de werkgever zijn die demotie voorstelt vanwege het gedrag of disfunctioneren van de werknemer. De meest voorkomende redenen voor demotie zijn:

  • De werknemer wil een stap terug doen omdat de werkdruk hem te veel wordt of omdat hij meer tijd aan andere zaken wil besteden;
  • De demotie vormt overgangstraject naar pensionering;
  • De huidige functie verdwijnt en de werkgever ziet slechts plaats voor de werknemer in een lagere functie in een andere afdeling, bijvoorbeeld omdat de werknemer de nodige ervaring of kennis mist of er in gelijke of hogere functies geen plaats meer is
Demotie kan ook worden ingezet als disciplinaire maatregel. Als een werkgever dit middel wil inzetten dan is het verstandig om eerst een aantal stappen te doorlopen: 
  • Voer gesprekken over het functioneren in de huidige functie
  • Start een verbetertraject en geef de werknemer een redelijke termijn waarin hij de kans krijgt om zijn functioneren te verbeteren
  • Geef de werknemer de gelegenheid om uit eigen beweging zijn functie te heroverwegen en een stapje terug te doen.
  • Als dit allemaal niets oplevert: leg demotie als disciplinaire maatregel op.
Herkent u deze situatie en kunt u daarbij hulp gebruiken? Neem contact met ons op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten