Geboeide of gebonden medewerkers


Beide zijn onmisbaar, geboeide en gebonden medewerkers. Kunt u ze herkennen als u kijkt naar uw medewerkers? Wat wordt er bedoeld met geboeide en gebonden medewerkers?

Geboeide werkers gaan uit van zichzelf en hun eigen loopbaan. Ze kijken naar hoe ze hun (werk)situatie steeds meer kunnen verbeteren in de organisatie waar ze werkzaam zijn. Is er verbetering niet meer mogelijk, dan zullen ze op zoek gaan naar een andere baan, die wel aan hun wensen voldoet. De vereisten van deze andere baan  is dat die boeiend, leuk en uitdagend is en met sociale contacten en een goed salaris. De kennis die de geboeide werker naar de nieuwe organisatie meebrengt, is de onderhandelingspositie. Met de werkgever hebben ze enkel een zakelijke relatie. Geboeide werkers willen worden beloond op basis van hun prestatie en ze willen altijd de beste ‘deal’ sluiten. Die deal kan bestaan uit geld, interessant werk, mooie projecten of fijne collega's.

Verbonden werkers zien juist de organisatie waarin ze werken als een soort gemeenschap. Ze zijn trots onderdeel uit te maken van de organisatie en delen dezelfde normen en waarden van de organisatie. Verbonden werkers willen zich één met de organisatie voelen. De werkgever zorgt voor haar werknemers en ziet kennis als iets wat je deelt ten gunste van de organisatie. Op deze manier wordt iedereen hier beter van. Beloning gebeurt op basis van rechtvaardigheid.

Zowel verbonden als geboeide werkers hebben een rol in de organisatie. Boeien en binden zijn geen tegenpolen, maar vullen elkaar aan. De geboeide werkers houden de organisatie alert en zijn een bron van innovatie. Zij voorkomen verstarring. De verbonden werkers bewaken de cultuur en de identiteit van de organisatie. Ook nemen beiden nadelen of bedreigingen met zich mee. Verbonden werknemers worden vaak gezien als de conservatieve werknemers. Geboeide werkers worden gezien als een bedreiging omdat ze vooral uit zijn op persoonlijk gewin.

Echter, beiden zijn onmisbaar voor de organisatie. Maar beide groepen vragen om een andere behandeling. Kunt u ze al herkennen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten