Doorbetalen zieke oproepkrachten




Een oproepkracht heeft alleen recht op loon tijdens een oproep. Als de oproepkracht ziek is, dan bestaat er alleen recht op doorbetaling van loon als deze ziekte tijdens een oproep plaatsvond. Het recht op loon is beperkt tot de duur van de oproep.

Deze regel geldt als er sprake is van een oproepcontract, in de vorm van een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht. De werkgever is verplicht om de werknemer op te roepen als er werk was, de werknemer is verplicht om aan een oproep gehoor te geven. Hier geldt de regel : geen oproep, geen loon.

Of een oproepkracht tijdens ziekte aanspraak kan maken op doorbetaling van het loon, hangt volgens de kantonrechter af van de vraag of de werknemer, als hij niet ziek geworden was, werk zou hebben verricht. Zorg ervoor dus voor dat een oproepkracht ook daadwerkelijk bij elke oproep opnieuw wordt opgeroepen. Als dit wordt nagelaten, dan loopt de werkgever het risico een veel langere periode het loon door te betalen bij ziekte. Denk bijvoorbeeld aan die gevallen dat een werknemer aan een klus of project werkt. Is de werknemer maar één keer opgeroepen en werkt hij aan die betreffende klus of project, dan kan de kantonrechter beslissen dat de oproep voor de gehele klus of project bedoeld was en niet slechts voor één dag. De loondoorbetaling strekt zich dan uit over de duur van de hele klus of project! Oppassen dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten