Kies je houding! Trots op je werk




"Wat er ook gebeurd, hoe erg het ook is; op je eigen houding heb je altijd invloed. Je eigen houding ketst altijd terug op alles om je heen. Door negatief te zijn kun je het alleen maar negatiever maken, waar je ook zit en wat je ook overkomt. Ik denk dat ieder mens de competentie bezit om zijn houding te bepalen,  ook al denkt hij misschien niet als hij in een schijnbaar hopeloze situatie zit. Je kunt meer dan je zelf denkt" (1)

Een prachtig citaat. Het kiezen van houding is de basis van alles. Een sportteam dat de wedstrijd in gaat met het idee om met niet te grote cijfers te verliezen, zal merken dat het lastig winnen is. Het bewust kiezen van een houding maakt veel verschil. Onlangs verkondigde een sportcoach nog voor de wedstrijd "Als we maar niet afgeslacht worden" Het resultaat laat zich raden. Het team werd weggespeeld en was volslagen kansloos. Vertaal dit eens naar medewerkers in een reorganisatie die geacht worden om binnen en buiten de organisatie te kijken. "Ik kan dat niet, dat is voor mij niet weggelegd want ik ben te oud" Ook hier laat het resultaat zich raden!
Het is makkelijk om je mee te laten slepen in negativiteit. Je voelt je rot begint te klagen en stel nu eens dat je collega's mee klagen. Al snel is de situatie zwarter dan die in werkelijk is. Je voelt je niet berekend op een taak en overal waar je kijkt vind je een bevestiging van wat je denkt. Je kan het niet. Hoe groot is de kans dat je zult slagen?
Je kunt er ook voor kiezen om rechtop te blijven staan, een glimlach op het gezicht en op actief op zoek te gaan naar hulpmiddelen en kansen. Kortom: bepaalt het leven jou of bepaal jij het leven? Ben je een speelbal van je omgeving of oefen jij invloed uit op jouw omgeving?
Het kiezen van een houding is niet gemakkelijk. Het gaat immers om het maken van een bewuste keuze. Een slimme keuze vooral. Een keuze om te te richten op dat gene wat je wel kan beïnvloeden en je niet te veel te laten leiden op de dingen waarop je geen invloed hebt. Dat laatste is alleen maar zonde van jouw energie en talenten. Om dat vol te houden is het belangrijk dat die keuze in de volle overtuiging gemaakt wordt. Het volhouden van een houding - misschien wel het moeilijkste - vraagt focus, volledige aandacht en discipline. Het kiezen is een strikt persoonlijke keuze. Je kan er ook voor kiezen om te zwelgen in zelfmedelijden.

"Je kunt altijd kiezen hoe je iets doet, ook al heb je geen keuze wat je moet doen.

De belangrijkste reden om iets te doen, komt uit je zelf"

Durf je te zeggen dat je trots bent op het werk wat je doet? Durf je op feestjes te vertellen wat voor werk je doet en hoe leuk dat is?
Hopelijk is het antwoord op die vragen; een volmondig JA. Dat betekent meestal dat je houding, je motivatie, je talenten en je doelen in lijn staan met elkaar. Je put voldoening uit je werk, het geeft je energie!
Trots zijn op je werk is een keuze. Een keuze die bewust gemaakt wordt. Het is niet altijd een eenvoudige keuze. Om hierin een positieve houding te kunnen kiezen, heb je antwoord nodig op een de volgende vragen:

  1. Kun je de zin van je werk beschrijven? Welk maatschappelijk relevant doel dient je werk? Of heeft je werk voor anderen binnen jouw organisatie een belangrijke betekenis? Welke bijdrage levert jouw werk aan een hoger doel? Metsel je stenen op elkaar? Metsel je een muurtje? Of metsel je een gebouw? Je kunt je voorstellen dat het laatste inspirerender is en meer energie geeft. Kortom, zie jij het grotere plaatje waar binnen jouw werk zich af speelt?
  2. Wat zijn de successen die jij boekt binnen je werk? Als je weet welke dat zijn dan wordt het makkelijker om trots te zijn op je werk
  3. Realiseer je je welke invloed je kunt uitoefenen? Richt je je op die zaken die je kunt beïnvloeden of focus jij je op zaken die buiten je bereik liggen? "De directie moet ..." "Met zulke besluiten kan ik niets... " Inderdaad kun je niet overal  invloed op uitoefenen en vaak wil je ook dat dingen anders moeten lopen. Maar je hebt altijd de keuze om je werk uit te voeren op een manier die bij jij wil. Je hebt ook altijd de keuze om invloed uit te oefenen op zaken die je wel kunt beïnvloeden.
  4. Zijn de verwachtingen van je functie, van je werk reëel  Kloppen je verwachtingen? Moet je ze bijstellen en is het dan nog de moeite waard.

Wie deze vragen positief kan beantwoorden zal eerder trots zijn op zich zelf. Antwoorden die alleen jij kan geven. Realiseer je dat het geven van een antwoord ook een keuze is!

Wij kunnen uw medewerkers helpen om bewust hun houding en gedrag tijdens verander en outplacement processen te kiezen.

1. Arjan van Erkel (country manager bij Artsen zonder grenzen en 20 maanden gegijzeld in Dagastan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten