Last van vergrijzing?



Een derde van het bedrijfsleven merkt nu al de gevolgen van de vergrijzing. Binnen grote ondernemingen is er meer zorg over de gevolgen. Driekwart van hen moet nu al rekening houden met de vergrijzing. Dat blijkt uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau Markteffect heeft verricht in opdracht van OTTO Work Force onder 400 bedrijven in Nederland.

Een derde van het Nederlandse bedrijfsleven (34%) verwacht geen hinder te ondervinden van de vergrijzing. 28% van de bedrijven denkt dat de vergrijzing pas over vijf of tien jaar zal gaan spelen. Grotere ondernemingen maken zich meer zorgen. Bijna driekwart van de bedrijven met meer dan  500 medewerkers stelt dat het vergrijzingsprobleem nu al speelt. Opleiden van het eigen personeel wordt gezien als een van de belangrijkste oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt. Bijna 40% van de bedrijven in de industrie en een kwart van de bedrijven in de logistiek overweegt met Midden- en Oost-Europese uitzendkrachten te gaan werken.

De komende 30 jaar zal het aantal 65-plussers bijna verdubbelen. Van 2,4 miljoen in 2010 tot 4,6 miljoen in 2040. Dit betekent dat de potentiële beroepsbevolking (20-64 jarigen) met bijna een miljoen afneemt van 10,1 miljoen personen in 2008 naar 9,3 miljoen in 2040.
Bedrijven vrezen vooral hogere personeelskosten als gevolg van vergrijzing, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast worden het personeelstekort en een lagere instroom van jongeren als de grootste uitdagingen gezien. Een stagnerende afzetgroei en een lagere arbeidsproductiviteit worden nauwelijks gevreesd. De vergrijzing zorgt vooral voor een tekort aan laag- en middelbaar geschoold productiepersoneel, voorspellen de bedrijven. Dit geldt in mindere mate voor laaggeschoold distributiepersoneel en technisch personeel met een MBO-opleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten