Presteren, mindfulness, focus



Een wezenlijk onderdeel van onze trainingen is het leren focussen. Dat wil zeggen, in staat zijn je aandacht te richten en geconcentreerd aan iets te werken. Dat te doen met volle overtuiging en zonder je te laten afleiden. Dat lijkt sterk op de essentie "mindfulness".  De toepassing van dit concept in organisaties en bedrijven is sterk in opkomst. Kennelijk werkt het!

Het geconcentreerd en zonder afleiding aan iets werken is een essentiële voorwaarde om in -zoals Csikszentmihalyi het zegt- flow te komen. Om je mentale activiteit en kracht ten volste te benutten is de concentratie nodig. Zonder concentratie verkeerd je geest immers in chaos.
Eenvoudig gezegd is oplettendheid (mindfulness): je van elk moment bewust zijn. Dat doe je door doelbewust aandacht te schenken aan dingen waar je gewoonlijk niet bij stilstaat. Leven in het moment.

"Er bij zijn" en "Helemaal opgaan in wat je doet" zijn andere termen die gebruikt worden. De essentie is om de dingen die je doet, geconcentreerd te doen. Zonder je te laten afleiden. In het moment zijn. Voor topsporters is dit een belangrijke voorwaarde om op dat moment tot een maximale prestatie te komen. Alle aandacht, energie en kracht komt samen en is gericht op de prestatie van dat moment.


Veel mensen die voor het eerst gaan skieën ervaren deze toestand van geconcentreerdheid. Ze zijn maar met één ding bezig; heel die berg afkomen. Dat vraagt alle concentratie en energie. Ze denken op dat moment niet aan andere zaken. Is dat misschien ook de verklaring waarom veel mensen skieën zo ontspannend vinden?

"Je zou je kunnen afvragen: hoe kun je dan ook nog bewuste aandacht [mindfulness] beoefenen? Mijn antwoord is: je hele aandacht op het werk richten, oplettend zijn en klaarstaan om iedere onvoorziene situatie op een kundige en verstandige manier aan te pakken - dat is bewuste aandacht."

In de kern komt het er bij mindfulness op neer dat je alles wat je doet met aandacht moet doen. Hoe vaak gebeurt het niet dat ons bord al leeg is zonder dat we echt geproefd hebben wat we aten? Mindfulness is opletten wat er gaande is, erbij zijn, in het hier en nu. Het is handelen met aandacht, niet sloom en traag, maar minder op de automatische piloot.
Focus / mindfulness is zeker geen vaag soft gedoe. Het is een basisvoorwaarde om te komen tot betere prestaties. Je hoeft eigenlijk alleen maar te kijken naar een atleet die zich voorbereid op zijn sprong. De pogingen om in het moment te komen, de maximale concentratie die opgebracht wordt, het visualiseren van de sprong in het hoofd en in fysieke gebaren. De atleet is bezig maximale concentratie op te brengen en helemaal in het moment op te gaan. De atleet is er helemaal bij.

Vooral stressreductie is voor veel bedrijven de reden om mindfulness aan te bieden aan hun werknemers. Mindfulness is namelijk allesbehalve mysterieus.
‘Kies een dagelijkse bezigheid en probeer die voortaan eens met alle aandacht te doen. Dat kan van alles zijn: haren kammen, tandenpoetsen, koffiedrinken. Even stilstaan, heel bewust het knopje van je koffiezetapparaat indrukken, beseffen, voelen dat je hier staat.’
Mindfulness lijkt heel simpel, maar is uiterst effectief. Mensen worden er minder gestrest van.
Wij gebruiken dit als onderdeel bij trainingen. Niet door te vertellen, maar door deelnemers dit te laten ervaren. Het doel is dat de deelnemers dit instrument bewust gaan inzetten om tot betere prestaties te komen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten