- Een werknemer van 43 met een dienstverband van 8 jaar bij een werkgever en een salaris van 4600 euro bruto, wordt ontslagen met toestemming van het UWV. Deze medewerkers kan aanspraak maken op een ontslag vergoeding van 8 keer een half maand salaris; dat wil zeggen: 8 keer 2300 euro = 18.100 euro. De werknemer heeft recht op een WW uitkering. Deze bedraagt 70% van zijn laatst verdiende loon; 3220 euro. Het verlies van inkomen bedraag 1400 euro. De ontslagvergoeding kan dit verlies voor de eerste jaar geheel opvangen. Echter na één jaar valt de werknemer terug op 70% van het minimumloon, op bijstandsniveau dus.
- Een werknemer van 25 jaar met een dienstverband van 3 jaar bij zijn eerste werkgever en een salaris van 1900 euro, wordt ontslagen met toestemming van het UWV. De medewerker kan aanspraak maken op een ontslagvergoeding van 3 keer een half maand salaris; 2850 euro. De medewerker heeft recht op een WW uitkering van ongeveer 1310 euro voor de duur van 3 maanden. Daarna zal deze medewerker terugvallen naar het bijstandsniveau.
- Een medewerker van 58 met een dienstverband van 28 jaar bij een werkgever en een salaris van 2800 euro bruto, wordt ontslagen met toestemming van het UWV. De medewerker kan aanspraak maken op een ontslagvergoeding van 39.000 euro. Deze medewerker heeft recht op WW. In de oude situatie was dat ongeveer 1900 euro gedurende 38 maanden. Nu is dat maximaal 12 maanden, om daarna terug te vallen op WW van bijstandsniveau.
- Een medewerker van 48 met een dienstverband van 23 jaar bij een werkgever en een salaris van 8.500 euro. De ontslagvergoeding bedraagt 98.000 euro. Deze wordt echter gemaximeerd op 75.000 euro (verlies t.a.v. oude regeling is 23.000 euro) De WW uitkering is voor hier ongeveer 2500 euro voor de duur van 12 maanden. (30% van het oude inkomen) om daarna terug te vallen op WW van bijstandsniveau.
De conclusie is dat ontslag voor jongeren snel gevolgen heeft en dat de kosten voor een ontslag voor de werkgever beperkt zijn.
Een ontslag voor een oudere werknemer met een lang dienstverband is voor de werkgever duur, de werknemer wordt daarbij hard getroffen door de beperking in de WW.
De gevolgen voor medewerkers met een hoger inkomen zijn groot. Ten eerste omdat de ontslagvergoeding veel lager zal uitvallen en omdat de WW qua hoogte beperkt is en de inkomensschade niet tot 70% afdekt en omdat ook hier de duur beperkt is.
Wij verwachten dat medewerkers zich eerder inhoudelijk zullen gaan verzetten tegen een ontslag, gelet op de grote gevolgen. Of het ontslagrecht met deze maatregelen nu echt soepeler wordt, valt in de praktijk nog te bezien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten