Gevolgen ontslagrecht: Transitie budget




In mijn vorige post schreef ik al over de gevolgen van het nieuwe ontslagrecht voor het ontslaan van medewerkers die onvoldoende functioneerde, deze keer kijk ik naar het transitie budget.

Nieuw is de invoering van het transitiebudget. "Bij onvrijwillig ontslag of bij het niet verlengen van een tijdelijk contract van minstens een jaar is de werkgever aan de werknemer een transitiebudget verschuldigd. Dit budget bedraagt een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van vier maandsalarissen"
De bedoeling van dit budget is dat werknemers dit gaan gebruiken voor omscholing, herscholing of voor een outplacement traject.
De grote vraag is of werknemers daarop zitten te wachten. De hoogte van die budgetten zullen in veel gevallen volstrekt ontoereikend zijn om een scholing of een traject te kunnen bekostigen. Iemand die na 2 jaar wordt ontslagen en een gemiddeld inkomen heeft, krijgt dan de beschikking over een budget van ongeveer 1000 euro. Een fractie van wat een omscholing of een traject kost. (voor dat bedrag is het hooguit mogelijk om een cursus va 2 of 3 dagen te volgen, dat zal de slagingskans op een nieuwe baan niet significant vergroten)
Het valt te verwachten dat de werknemers zullen proberen dit om te zetten in een kleine ontslagvergoeding.

Als het idee van een transitiebudget bij onvrijwillig ontslag nog enigszins begrepen kan worden dan is dit lastiger bij het niet verlengen van een tijdelijk dienstverband niet. De tijdelijke aard van het dienstverband komen werkgever en werknemer gezamenlijk overeen, beide partijen kiezen daarvoor. Waarom de werkgever hier een vergoeding voor zou moeten betalen is niet logisch (nog afgezien van de hoogte van dergelijke budgetten nu de meeste tijdelijke contracten zeer beperkt zijn van duur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten