Als een werknemer zijn rekeningen niet meer betaalt, komt het bedrijf waar hij voor werkt al gauw in beeld.De gevolgen voor bedrijven?
- Het ziekteverzuim als gevolg van financiële problemen wordt door de helft van de werkgevers geschat op negen dagen of meer.
- Het verlies aan productiviteit schat de helft van de deelnemers aan het onderzoek in op zeker 20 procent. Bij een fulltimebaan komt dat neer op één dag per week waarop de werknemer niet productief is. Dat kost het bedrijfsleven in totaal tientallen miljoenen per jaar.
- Met het verwerken van een loonbeslag is de salarisadminstratie bovendien een tot drie uur bezig, soms veel langer.
- Concentratieproblemen, Fraude en diefstal, Stress, Aanvraag om een lening, een voorschot of extra uren, Lenen bij collega’s, Privé-telefoongesprekken onder werktijd (met deurwaarders en incassobureaus)
Werkgevers dienen alert te zijn als er loonbeslag wordt gelegd bij werknemers. Een dreigend verzuim ligt immers op de loer.
Een vraag die wij regelmatig krijgen, is of medewerkers ontslagen kunnen worden vanwege een privé schulden. Bij "gevoelige" of financieel gerichte beroepen, is dat geen vreemde vraag. Helaas moeten wij antwoorden dat dit niet zonder meer kan.
Een praktijk voorbeelden ontslag:
De werkgever voert daartoe aan een finacieel adviseur een groot aantal achterstallige privéschulden heeft, waarvan zij al ten minste één jaar op de hoogte is en de hiervoor getroffen betalingsregelingen niet nakomt. Werkgever rekent het de adviseur sterk aan dat zij bij haar indiensttreding niks over haar schulden heeft gezegd terwijl zij een financiële functie is gaan vervullen. Werkneemster zou het vertrouwen van werkgever hebben geschonden door werkgever niet voorafgaand aan het dienstverband te informeren over haar financiële situatie. Nu is gebleken dat werkneemster niet in staat is haar eigen financiële situatie op orde te krijgen en te houden, zou zij ook haar klanten geen deugdelijk financieel advies kunnen geven. Bovendien stelt werkgever dat het niet uit te sluiten is dat werkneemster zwicht voor de verleiding tot onrechtmatige of strafbare handelingen waaraan zij zou worden blootgesteld of in een belangenconflict terecht zou komen.
De kantonrechter oordeelt dat het enkel hebben van privéschulden werkneemster nog niet ongeschikt maakt voor haar functie of daarmee het vertrouwen van werkgever schendt. Niet zelden is advies geven makkelijker dan het zelf opvolgen. Van slecht functioneren is ook niet gebleken. Bovendien heeft ook de vorige werkgever van werkneemster (ook een bank) aangegeven dat werkneemster daar goed functioneerde. Op geen enkele wijze heeft werkgever de stelling onderbouwd dat werkneemster wellicht zal zwichten voor de verleiding tot onrechtmatige of strafbare handelingen. Het ontbindingsverzoek wordt dan ook afgewezen.
Bij een politieman kan dat echter weer anders liggen. Onlangs oordeelde de rechter dat de functie van politieambtenaar met zich meebrengt dat 'aan hem bijzondere eisen mogen worden gesteld'. Voortdurende loonbeslagen schaden volgens de raad het aanzien van de politie. Ook ontstaat er een veiligheidsrisico, omdat de medewerker chantabel is en derhalve werd een ontslag toegestaan.
Voorschot of lening?
Een voorschot is alleen effectief als het gaat om een kleine schuld die binnen drie maanden is af te lossen. Het lost de schuldenproblematiek op de korte termijn op. Bij ingewikkelde financiële problemen is het verstrekken van een voorschot vaak geen oplossing.
Indien u erover nadenkt om een lening te verstrekken aan een medewerker, is het belangrijk om voor ogen te houden dat u dan zelf schuldeiser wordt van uw medewerker. Dit kan ongemakkelijke situaties veroorzaken. Denk er bijvoorbeeld aan dat u loonbeslag moet leggen bij uw eigen medewerker.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten