Heefte de ARBO arts gelijk?



De bedrijfsarts adviseert om geen re-integratietraject te doorlopen omdat de werknemer daarvoor te ziek is. Kunt u daar zonder meer op vertrouwen?
Het antwoord op deze vraag is NEE! Als werkgever bent u, op grond van de Wet Poortwachter (mede)verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke werknemer. Op het moment dat u 'blind' vertrouwt op het oordeel van de bedrijfsarts en er vervolgens naar de mening van UWV onvoldoende re-integratie inspanning is geleverd is de kans groot dat aan u een zogenaamde loonsanctie wordt opgelegd. Wordt een loonsanctie opgelegd dan moet u nadat u al 104 weken loon heeft doorbetaald aan uw zieke werknemer, nogmaals een bepaald aantal weken, met een maximum van 52 weken het loon van de werknemer doorbetalen. U kunt het aantal weken dat aan u wordt opgelegd het loon door te betalen wel bekorten door alsnog aan uw re-integratieverplichting te voldoen. Let op! Tijdens de loonsanctie geldt het opzegverbod bij ziekte.
Dat betekent dat op het moment dat uw poging uw werknemer te ontslaan terwijl hij ziek is een grote kans heeft niet gehonoreerd te worden. Opzegging van de arbeidsovereenkomst via het UWV-WERKbedrijf of ontbinding van de arbeidsovereenkomst via de kantonrechter zal alleen lukken als kan worden vastgesteld dat de opzegging of ontbinding geen verband houdt met de ziekte van uw werknemer. Veel kantonrechters zijn bij een verzoek om ontbinding terwijl een opzegverbod wegens ziekte geldt terughoudend het verzoek om ontbinding toe te kennen. Wanneer de bedrijfsarts adviseert om geen re-integratietraject te doorlopen is het raadzaam om een oordeel te vragen bij het UWV Werkbedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten