Werken gezonder dan thuis blijven?



Blijven werken - ook als je ziek bent - is vaak een gezondere optie dan thuisblijven.
Zieke medewerkers zijn er meer bij gebaat om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Natuurlijk mogen zieke mensen thuis uitzieken. Als dat helpt om sneller beter te worden, moet je dat vooral doen. Maar de ervaring leert dat het voor zowel werkgevers als werknemers beter is om weer snel aan de slag te gaan.'
Mensen die blijven werken, zijn nuttig bezig en kunnen bij collega's hun verhaal kwijt. Je mag erbij blijven horen. Als je lang thuiszit, voel je je vergeten en dat is sowieso niet goed voor het herstel.

Eerder terug door oprechte aandacht
De methode van het oplossingsgericht verzuimmanagement laat mensen eerder terugkeren op hun werk door oprecht aandacht aan hen te besteden en met hen te bespreken hoe het ontstane probleem opgelost moet worden. Dat kan door middel van een hervattingsplan.
Na een aantal dagen zijn de meeste mensen weer mobiel en in staat om naar kantoor te komen. De werkgever stelt dan een aantal praktische vragen over het ziekteproces. Hoe gaan we ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk gaat herstellen? Hoe lang denk je nodig te hebben om weer aan het werk te gaan? Het is belangrijk om meteen te visualiseren wat er van je verwacht wordt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat herstel langer duurt als er geen einddatum is gevisualiseerd.

Zowel de werkgever als de werknemer zijn verantwoordelijk is voor een goed resultaat. De werknemer moet alles doen om te herstellen en de werkgever moet alles doen wat in zijn vermogen ligt om de medewerker weer aan het werk te krijgen. De werkgever is verantwoordelijk voor de hulptroepen. Hij moet zich behulpzaam opstellen en er alles aan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Voor veel werkgevers is verzuim een grote kostenpost en het kan nooit kwaad om die aan te pakken. Het is  het mogelijk om het verzuim in de zakelijke dienstverlening terug te dringen tot 2 procent en in de sectoren zorg en onderwijs tot 3 procent. Dat bespaart een hoop geld.

Bron: Overduurzameinzetbaarheid.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten