Ambtenaren krijgen eigen gouden handdruk
Ambtenaren krijgen vanaf maandag een eigen 'gouden handdruk' bij ontslag.
Die bedraagt maximaal een half maandsalaris per dienstjaar, als de schuld van het ontslag bijna geheel bij de werkgever ligt. Als beide partijen schuldig zijn aan het ontslag, kan de rechter een lagere ontslagvergoeding opleggen.
Een ontslagen ambtenaar die 20 jaar bij de overheid in dienst is en 4000 euro per maand verdient, zal bedragen tussen de 20 000 en 40 000 euro kunnen ontvangen.
Deze nieuwe 'kantonrechtersformule' voor ambtenaren is de helft lager dan die voor werknemers in het bedrijfsleven. Daarvoor hebben de ambtenarenrechters gekozen, omdat ambtenaren al een (veel) betere ontslagbescherming hebben dan hun collega’s in het bedrijfsleven.
De nieuwe ontslagformule van de Centrale Raad van Beroep, zoals het hoogste rechtscollege van de ambtenaren heet, geldt voor ambtenaren die hun ontslag voor het grootste gedeelte niet aan zichzelf te wijten hebben. Ambtenaren die min of meer door eigen schuld buiten de boot vallen, krijgen alleen hun 'verlengde' WW, die bij oudere ambtenaren tot hun pensioen kan duren.
Opvallend
Volgens ontslagadvocaat mr. Maarten van Gelderen is het uiterst opvallend dat de nieuwe ontslagformule op het moment komt dat het kabinet juist bezig is om het ontslaan van werknemers goedkoper en gemakkelijker te maken.
''Ik weet dat de kantonrechters hun voorstel voor de nieuwe ontslagvergoeding voor mensen in het bedrijfsleven hebben teruggetrokken om het kabinet niet voor de voeten te lopen. Deze ambtenarenrechters doen dat niet. Hun besluit zal zeker koren op de molen zijn van de ambtenarenbonden. Zij zullen zich gesterkt zien in hun strijd tegen de versoepeling van het ontslagrecht.”
UWV
Het kabinet kondigde eerder aan helemaal af te willen van de ontslagvergoedingen voor werknemers in het bedrijfsleven. De bedoeling is dat de werkgevers voor ontslag van een werknemer geen toestemming meer hoeven te krijgen van uitkeringeninstantie UWV. In plaats daarvan moeten ze bij het UWV alleen advies vragen over het ontslag. Dat mogen ze naast zich neerleggen.
Van Gelderen vindt 'het bijna te toevallig' dat de hoogste ambtenarenrechters juist op dit moment met hun ontslagformule komen. ''Je zou het natuurlijk ook kunnen uitleggen dat ze een statement hebben willen maken richting de politiek. Het is een signaal aan de politiek dat ze voorzichtig moet omspringen met ontslagvergoedingen. Ze zijn toch een beetje de smeerolie in het systeem van vraag en aanbod van arbeidskrachten."
Door: NU.nl/
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten