Medewerkers filmen?
Media Markt heeft in vijf vestigingen in Nederland personeelsleden met geheime camera's gefilmd.
De FNV kaartte woensdag aan dat dat gebeurde in Leeuwarden, maar het blijkt ook het geval in Amersfoort, Zaandam, Hoofddorp en een nog onbekende locatie. Dat liet het bedrijf donderdag weten aan het ANP. Het personeel was niet op de hoogte. Dat is volgens de wet niet toegestaan.
Volgens een woordvoerder van het bedrijf kende Media Markt de wetten over het gebruik van verborgen camera's niet. Media Markt zegt dat de beelden gebruikt worden voor „interne trainingsdoeleinden”.
De winkelketen laat weten dat de beelden inmiddels zijn gewist. Volgens de woordvoerder reageerde het personeel positief op de opnames. Media Markt is dan ook verbaasd over de uitlatingen van personeelsleden in de media. „Bij ons heeft niemand zich gemeld”, aldus de woordvoerder. Een medewerker, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven, zegt zich wel zorgen te maken. „We weten niet of we alle beelden hebben gezien die er zijn gemaakt.”
Maar wat zijn nu de regels? Wat mag er wel en wat niet?
De hoofdregel is dat een werknemer zijn werk in vrijheid kan doen. Werkgevers mogen het functioneren van hun personeel dus niet zomaar controleren met camera's. Als de werkgever dat toch wil, dan moet hij eerst toestemming vragen aan de ondernemingsraad. De OR heeft instemmingsrecht als er werknemers bij betrokken zijn.
Daarnaast moet de werkgever dit ook duidelijk melden aan de medewerkers. Dat kan door bijvoorbeeld een bord op te hangen dat er cameratoezicht wordt toegepast. Of door de werknemers dit schriftelijk te laten weten en te melden onder welke omstandigheden camera's wordt ingezet.
Een camera op de werkvloer om medewerkers in zijn algemeenheid in de gaten te houden, is dus niet toegestaan. Twee algemene afwegingen die gemaakt moeten worden:
1. Het belang van de werkgever moet worden afgewogen tegen het schenden van de privacy van de werknemer de werkgever moet het minst bezwarende middel inzetten en
2. er mag niet meer en langer worden gefilmd dan noodzakelijk is
In de Wet Bescherming Persoonsgegevens staan een aantal verplichtingen die van belang zijn.
Zo mogen werkgevers bijvoorbeeld geen opnames maken en verzamelen zonder vooraf duidelijk omschreven doel én mogen beelden mogen bovendien niet worden gebruikt voor een ander doel dan dat waarvoor ze zijn verkregen. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn het beschermen van klanten en medewerkers óf als er een zwaarwegend bedrijfsbelang is (er wordt veel gestolen in de winkel) Denk bijvoorbeeld ook aan een camera die het toegangsterrein in de gaten houdt om overvallen te voorkomen.
Verborgen camara's?
In het Wetboek van Strafrecht is bovendien geregeld dat verborgen camera's in alle niet voor het publiek toegankelijke lokalen strafbaar zijn. Dat geldt dus ook voor de werkplek.
Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als de werknemer vermoedt dat een van de werknemers zich schuldig maakt aan verduistering. De inbreuk op de privacy van de werknemers moet echter zo klein mogelijk blijven. Het installeren van een verborgen camera in een pashokje of op een toilet gaat dan ook te ver. De werkgever zal iedere keer de afweging moeten maken of het bewijs ook op een andere manier verkregen kan worden. Als dat mogelijk is en de werkgever gebruikt toch een camera dan loopt hij het risico dat het bewijs niet gebruikt mag worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten