Rubberallergie, nieuwe beroepsziekte?



Het zal niemand vreemd voorkomen als hij een tandarts of mondhygiëniste met een rubberen handschoen aan ziet werken. Maar niet zelden worden door deze professionals ernstige gezondheidsklachten ervaren waarvan vaak niet snel duidelijk is waardoor dat veroorzaakt wordt. Het omdoen van een rubberen handschoen is vaak zo vanzelfsprekend als het omdoen van een autogordel of het aantrekken van een laars of schoen.

In de mondzorg wordt in ongeveer 60% van de gevallen gewerkt met de zogenaamde blauwkleurige Nitril handschoenen. Aan de kwaliteit werd niet getwijfeld, maar uit recent onderzoek is gebleken dat rode uitslagen en contactallergie een bekend probleem is, waar de handelaren geen oren naar hebben vanwege de grote omzetten die hiermee gemaakt worden.

Gaan we wat terug in de tijd, dan zien we dat in de jaren tachtig deze handschoenen haar intrede in de tandheelkundige omgeving kreeg, toen een toename van HIV en Aids was te bespeuren. De gevaren kwamen in de jaren 90 aan het licht toen verpleegkundigen en artsen klaagden over allergieën. Het betrof dan voornamelijk contactallergie, maar er waren ook gevaarlijke reacties, zoals tranende ogen, astma aanvallen en zelfs een anafylactische shock.

Op Europees vlak werden normen ingesteld voor het gebruik van bepaalde chemicaliën

Michiel Paping, directeur van Research & Developmentbedrijf Budev BV, vindt het jammer dat er misverstanden bestaan over latexallergie. Sinds 2010 is Paping lid van de normcommissie van het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) die zich met medische handschoenen bezighoudt. Hij legt uit dat onderscheid gemaakt moet worden tussen type I- en type IV-reacties. “Type I betreft een directe reactie op de allergenen uit het natuurproduct, type IV een uitgestelde reactie op de chemicaliën die gebruikt worden in het productieproces. Als tegenwoordig wordt gesproken over latexallergie, of beter gezegd rubberallergie, doelt men nu juist meestal op een type IV-allergie. Nieuwe Type I gevallen komen door de verbeterde kwaliteit, productieprocessen en normen namelijk nauwelijks meer voor. Een type IV-reactie kun je echter ook krijgen van nitril of vinyl. Sterker nog, ik denk dat synthetische rubbers tegenwoordig meer contactallergieën veroorzaken dan NRL. Het gaat er immers om welke chemicaliën aan het productproces zijn toegevoegd.”

Prof. dr. An Goossens, dermatoloog aan het UZKU Leuven en expert op het terrein van contactallergie, bevestigt dit. “Niet de ruwe, onbewerkte rubber is de oorzaak van de contactallergie, maar de hulpstoffen die tijdens de fabricage worden toegevoegd, zoals vulkanisatieversnellers, weekmakers, vulstoffen, antioxidantia en kleurstoffen. Hulpstoffen komen in handschoenen van zowel natuur- als synthetisch rubber voor.”

Bron: Dental Tribune

Veel ziekenhuizen en zorginstellingen en bedrijven die zich met zorg bezighouden, lieten de ongemakken voor lief en  schafte, vaak ingegeven door de prijs, de latexhandschoen nog aan. In de jaren negentig / begin 2000 zag men de verkoop van de latex handschoen afnemen ten gunste van Nitril. Maar contact van de huid met acrylaten kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat is ook gebleken uit onderzoeken naar verf waar acryl in verwerkt is.  Dit verklaart dat nog steeds veel verpleegkundig personeel klaagt over ‘rode uitslag’ wat ook bij tandheelkundigen tot een stortvloed van klachten heeft geleid.

Ons advies is dan ook de werkgever er zoveel mogelijk op aan te spreken dat gekeken moet worden naar de samenstelling van het product om allergieën en nog ergere aandoening te voorkomen. Immers letselschade kan een duidelijk gevoel zijn door het dragen van verkeerde rubberen handschoenen.

U kunt het gehele artikel lezen op: Medical Facts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten