Gevangenisstraf einde contract?
Mag een werkgever die veroordeeld is in de privésfeer voor gevangenisstraf, ontslaan?
Niet zonder meer.
Een medewerker die in de privésfeer is veroordeeld voor een gevangenisstraf, komt niet zonder meer in aanmerking voor ontslag. De kantonrechter vindt dat alle omstandigheden moeten worden meegewogen.
Soms mag er van een werkgever verwacht worden dat hij langdurig verzuim van een werknemer opvangt op zodanige wijze dat de werknemer na verzuim kan terugkeren (bijvoorbeeld bij langdurig ziekteverzuim).
Een werknemer die veroordeeld werd tot 12 jaar gevangenisstraf, mocht wel ontslagen worden. Daar oordeelde de kantonrechter dat van de werkgever niet gevergd kan worden dat zij het verzuim van werknemer opvangt. Omdat de straf zo lang duurde zal de werknemer vervreemd raken van zijn werk en van het bedrijf. De organisatie van werkgever verandert namelijk te snel. Bovendien ligt aan het eigen toedoen van de werknemer dat hij zijn werkzaamheden niet kan meer verrichten. Om die reden ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst dan ook op grond van verandering in omstandigheden zonder toekenning van een vergoeding, omdat de ontbinding volledig voor rekening van werknemer komt.
Het krijgen van een gevangenisstraf in de privésfeer alleen is kennelijk niet voldoende voor ontslag. Daar zijn meer omstandigheden voor nodig. De duur van de straf speelt een rol. Hieruit mag worden afgeleid dat een korte gevangenisstraf niet automatisch leidt tot voldoende grond voor ontslag. Waar de grens ligt zal de kantonrechter per geval moeten beoordelen.
Overigens kan de reden voor de gevangenisstraf in combinatie met de aard van het werk een belangrijke omstandigheid vormen. Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder die in de privésfeer voor fraude wordt veroordeeld of een politieman die inbraken pleegt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten