Gevolgen nieuwe ontslagrecht: de vergoeding



De kantonrechtersformule verdwijnt. Althans dat is het plan. De grote vraag is of dit in de praktijk ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
De kans is groot dat bedrijven de formule blijven hanteren. De WW wordt immers sterk beperkt en de financiële onzekerheid voor medewerkers neemt daarmee sterk af. Om dit te compenseren zal de werkgever met een goed voorstel moeten komen. Doet hij dat niet dan zal de medewerker de procedure bij het UWV afwachten en zijn kansen eventueel wagen bij de kantonrechter. Immers ook de kantonrechter kan nog steeds een vergoeding toekennen als het ontslag te wijten is aan de werkgever. Aan de andere kant moet de werknemer dan wel de zelf de gang maken naar de kantonrechter. Niet alle medewerkers zullen dat doen, zeker niet als het gaat om een kortdurend dienstverband waar de vergoeding beperkt is.
Overigens is het niet helder wat er gaat gebeuren met de kennelijk onredelijk ontslagprocedure die de werknemer nu bij de kantonrechter kan starten. Want als een opzegging kennelijk onredelijk is, dan kan vergoeding niet worden vastgesteld aan de hand van een algemene rekenmethode (kantonrechtersformule of XYZ formule), want het karakter van de vergoeding is dan anders. Het gaat dan om vergoeding van geleden schade; de ‘pleister op de wonde’. Bij de ontbinding gaat het om een vergoeding naar billijkheid vastgesteld aan de hand van de algemene rekenmethode.

Update: 
De Kring van Kantonrechters heeft besloten geen aanbevelingen vast te stellen voor vergoedingen wegens kennelijk onredelijk ontslag na afgifte van een ontslagvergunning door UWV Werkbedrijf. De kantonrechters vrezen voor verwarring.
De bestaande kantonrechtersformule volstaat niet in alle gevallen. In 2009 en 2010 oordeelde de Hoge Raad dat de vergoeding na ontslag op basis van een ontslagvergunning van UWV Werkbedrijf een schadevergoeding is, die niet mag worden berekend door aan te haken bij de kantonrechtersformule

Update

Rekenmethode
De Kring van Kantonrechters heeft zich wel positief uitgesproken over een rekenmethode. Met deze methode is het mogelijk een redelijke schatting te maken van de duur van de werkloosheid van een ontslagen werknemer en daarmee van de schade, die hij lijdt.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten