Is alcoholverslaving een ziekte? Deze vraag is belangrijk, omdat als het een ziekte is de werknemer niet ontslagen kan worden.
Een werknemer werd ontslagen omdat hij - door alcoholgebruik - herhaaldelijk te laat op het werk verscheen. De werknemer was hier mee oneens. In de uitspraak van de kantonrechter kwamen een aantal belangrijke zaken naar boven, waarop het ontslag is getoetst.
Ten eerste is er gekeken naar de gevolgen. In dit geval kwam de medewerker vaak te laat, of moesten collegae hem uit zijn bed bellen of zelfs ophalen. Voor de kantonrechter was dit een situatie die de werkgever vanuit bedrijfsmatig oogpunt niet hoeft te accepteren. In dit geval ging het om de bedrijfsvoering én de veiligheid die in het geding kwamen.
Ten tweede is er herhaaldelijk - per brief gewaarschuwd dat zijn dienstverband bij herhaling zou worden beëindigd.
Ten derde heeft de werkgever meerdere malen hulp aangeboden. Het is daarbij niet onredelijk dat de werkgever vraagt dat de helft van de behandelperiode op te nemen als verlof en de andere helft voor rekening van de werkgever komt.
Verder zegt de kantonrechter ook dat alcoholverslaving wel een symptoom kan zijn van een andere ziekte, maar dat moet een werknemer dan onderbouwen. Dat is hier niet gebeurd, dus is er geen sprake van ziekte en is er geen opzegverbod van toepassing.
Voor de rechter was er een voldoende dringende reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Mocht u in een soort gelijke situatie verkeren, dan is het verstandig om rekening te houden met de genoemde criteria. Wij kunnen u daarbij overigens ondersteunen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten