Werkgevers werken steeds vaker met korte arbeidsovereenkomsten. De reden hiervoor is dat de vooruitzichten onzeker zijn en omdat dit het bedrijf flexibiliteit geeft. De meeste werkgevers zijn inmiddels op de hoogte van de ketenregeling. Kort gezegd houdt deze regeling in dat een arbeidscontract voor bepaalde tijd, bij hetzelfde bedrijf en voor hetzelfde werk, mag niet vaker dan 2 keer worden verlengd. Dus wanneer een arbeidscontract voor een derde keer wordt verlengd, ontstaat er van rechtswege een arbeidscontract voor onbepaalde tijd (tenzij in de cao hiervan is afgeweken).
Een overeenkomst voor bepaalde tijd mag in de ketenregeling de duur van 36 maanden niet overschrijden, ook dan ontstaat er een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Maar als u nu toch een langere termijn wenselijk vindt? Er zijn twee opties
- U kiest voor een contract van bepaalde tijd voor de duur van bijvoorbeeld een project of zwangerschapsverlof. Zo lang het einde van de overeenkomst duidelijk (een objectiveerbaar criterium) is, kan dit.
- U spreekt een contract af voor de wenselijke duur. Deze duur kan zich uitstrekken tot bijvoorbeeld 5 jaar of langer. Dit kan alleen bij het eerste contract, bij het tweede contract is de ketenregeling geldig.
De werkgever moet zich wel realiseren dat het bij die laatste optie zeer wenselijk is om tussentijdse opzegging op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Doet u dat niet, dan is het heel moeilijk om de overeenkomst te beëindigen en zal er mogelijk niet veel meer opzitten om de resterende termijn aan salaris uit te betalen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten