Ook na het deskundigenoordeel UWV weigert een zieke medewerker nog steeds passende arbeid te verrichten. Wat zijn nu nog uw opties?
Als werkgever heeft op grond van artikel 7:629 lid 3 onder c BW het recht het loon stop te zetten als een werknemer weigert passende arbeid te verrichten tijdens het re-integratietraject.
Als ook deze loonstop geen zoden aan de dijk zet dan zijn er verschillende mogelijkheden om tot einde dienstverband te komen:
- De arbeidsovereenkomst wordt door middel van en beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigd. Let wel heel goed op dat de werknemer niet alsnog naar de rechter stapt wegens misbruik van omstandigheden. Het moet de werknemer heel duidelijk zijn dat hij geen recht heeft op WW omdat hij niet beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Ook met een ziektewetuitkering moet worden uitgekeken. Bij instemming met einde dienstverband kan aan de werknemer namelijk een benadelingshandeling worden opgelegd. Dat betekent dat de ZW uitkering blijvend of tijdelijk, geheel of gedeeltelijk wordt gekort. Deze zaken moeten worden besproken en opgenomen worden in de overeenkomst zodat de werknemer weet waar hij mee akkoord gaat.
- Vanwege het opzegverbod bij ziekte kunt u in principe kunt u niet opzeggen via het UWV WERKbedrijf. Als de werknemer echter (aantoonbaar) niet voldoet aan de redelijke (controle)voorschriften, niet meewerkt aan door de werkgever en/of door hem aangewezen deskundige getroffen maatregelen om de eigen of andere passende arbeid te verrichten, of weigert passende arbeid te verrichten, waartoe de werkgever hem in de gelegenheid stelt of niet meewerkt aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak, dan is er voor de werkgever de mogelijkheid toch tijdens ziekte op te zeggen. Doen één of meerdere van deze situaties zich voor laat u zich dan bijstaan door een deskundige; terughoudendheid is nog altijd geboden.
- Ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter: Niet alle maar veel kantonrechters houden rekening met de zogenaamde reflexwerking van het opzegverbod bij ziekte waardoor niet snel zal worden overgegaan tot ontbinding. Gebeurt dat wel dan is de kans groot dat de werkgever wordt veroordeeld tot het betalen van een hoge vergoeding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten