Minder banen volgens UWV



Het UWV verwacht dat er dit jaar 85.000 minder banen zijn in Nederland. Daarmee is de uitkeringsinstantie flink negatiever over de arbeidsmarkt dan eerder voorzien.

In juni 2012 ging het UWV nog uit van een afname van 7000 banen dit jaar.
Het aantal banen kromp in 2012 al met 51.000 banen, terwijl het UWV eerder nog dacht dat er 37.000 minder banen zouden zijn.
Vacatures
Ook het aantal vacatures daalt tot een dieptepunt, aldus het UWV. In het hele jaar zullen er bijna 640.000 vacatures ontstaan. Dit aantal is sinds het CBS in 1997 begon met het bijhouden van het aantal vacatures in Nederland nog nooit zo laag geweest.
De instantie verwacht dat er 80.000 meer mensen zich zullen inschrijven bij het UWV in 2013, een toename van 14 procent vergeleken met 2012.

In het zuiden van de Randstad, in Zuid-Gelderland en in het noorden stijgt het percentage bij UWV ingeschreven werkzoekenden zelfs tot boven de 10 procent van de beroepsbevolking. In Rijnmond en Drenthe gaat dit zelfs om 11 procent. Het laagste percentage werkzoekenden verwacht het UWV in Midden-Utrecht en in de regio’s nabij de grote steden.
Zorg
In bijna alle sectoren is er minder werk dit jaar. Alleen in de zorg en welzijn is er een lichte groei van 1 procent. Ook in de technieksector is er nog vraag naar personeel, aldus het UWV.
De uitkeringsinstantie verwijst naar de prognoses van het CPB dat stelt dat de economie in de loop van dit jaar weer iets zal aantrekken. Maar omdat de arbeidsmarkt vertraagd reageert, zal het nog wel enige tijd duren voordat dit zich vertaalt in meer banen en minder werkzoekenden, aldus het UWV.

1 opmerking:

  1. It may sometimes be necessary to find a different legal representation when the case that you are handling is a bit sensitive. employment attorneys are responsible for providing legal advice. For more ideal details about employment attorney, visit this website.

    BeantwoordenVerwijderen