Ontslagrecht gaat MKB geld kosten
Het nieuwe ontslagrecht pakt per saldo nadelig uit voor werkgevers. De nieuwe regels gaan vooral het mkb geld kosten.
Dat stelt arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit, op basis van zijn jaarlijkse ontslagvergoedingsindex.
Lagere ontslagvergoedingen zouden de stijging van de lastenverzwaring voor werkgevers moeten compenseren. Met ingang van 1 januari 2014 zal de WW-premie voor werkgevers namelijk structureel met 1,3 miljard per jaar worden verhoogd.
Regeerakkoord
Ontslagvergoedingen lagen in 2012 echter al bijna op het niveau dat in het regeerakkoord beoogd wordt. Gemiddeld pakten ontslagvergoedingen vorig jaar ruim tien procent lager uit dan in de twee voorgaande jaren.
In de nieuwe plannen van het kabinet, die naar verwachting half maart in de tweede kamer worden behandeld, wordt de gouden handdruk via de kantontrechter teruggebracht van een maandsalaris per gewerkt jaar naar een half maandsalaris per dienstjaar. Uit de ontslagvergoedingsindex blijkt dat dat in 2012 al gedaald was naar 0,55 maandsalaris per dienstjaar.
Bovendien worden de vergoedingen beperkt tot een maximum van 75.000 euro. Met de maatregelen zou de werkgever zo’n 15 procent moeten besparen op de ontslagkosten.
Daar staat tegenover dat de WW-premie voor de werkgever sterk zal stijgen, een lastenverzwaring van 1,3 miljard euro. "Al met al pakt dat voor de werkgevers, met name die in het mkb, veel nadeliger uit", aldus Kruit.
"De plannen in het regeerakkoord zijn niet nodig als het gaat om het drukken van de ontslagvergoeding", stelt Kruit. "Het enige onderdeel dat wel nuttig is, is het instellen van een plafond van 75.000 euro."
Volgens Kruit, is in een derde van de bekendgemaakte ontslaggevallen sprake van een gouden handdruk die boven de 75.000 euro uitkomt. "Daarbij gaat het vooral om oudere werknemers met een lang dienstverband."
"In feite worden de nieuwe WW-regeling en het nieuwe ontslagrecht tegen elkaar uitgeruild", aldus Kruit. "Maar die twee zaken staan eigenlijk los van elkaar, het gaat gewoon om een bezuiniging."
"Al met al betekenen de plannen een verslechtering", vindt Kruit. "Het nieuwe systeem wordt veel ingewikkelder en ondoorzichtiger. Bovendien is een herziening helemaal niet nodig."
Hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling onderschrijft de mening van Kruit, zo schrijft hij op de site van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Bedrogen
"Werkgevers, en het mkb in het bijzonder, worden bedrogen wanneer zij met 1,3 miljard lastenverzwaring bijdrage in de WW per jaar worden belast in ruil voor lagere ontslagvergoedingen", zo schrijft Houweling.
"Die kosten zullen namelijk nagenoeg gelijk blijven of toenemen. Werkgevers ruilen dus helemaal niets uit; ze verliezen alleen maar", aldus de hoogleraar.
Eerder liet ook de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland al weten dat de hervormingen van het ontslagrecht te ver gaan.
De vereniging vreest bovendien dat de positie van rechters uitgehold wordt, doordat werkgevers in de toekomst niet meer naar de kantonrechter kunnen om een ontslagaanvraag in te dienen, maar eerst langs het UWV moeten. Nu hebben ze nog de keuze.
bron Nu.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
De nieuwe regelgeving is inderdaad weinig eerlijk naar de werkgever toe. Goed dat de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland op de bres springt hiervoor. Wellicht dat het in de toekomst nog wat uitmaakt..
BeantwoordenVerwijderen