Fluiten naar je loon

Als een medewerker weigert aan de gedeeltelijke re-integratie te beginnen, mag de werkgever de loonbetalingen volledig stopzetten.

Een zieke werknemer is verplicht zich te houden aan de controlevoorschriften die gelden tijdens ziekte. Dat betekend doorgaans dat de ziekte tijdig wordt doorgegeven en zich meldt bij de ARBO arts als de medewerker wordt opgeroepen.  Die beoordeelt of de werknemer in staat is om te werken en wanneer er gestart kan worden met de re-integratie.

Niet meewerken, betekent dat de werknemer de aanspraak op loon verliest.
De bedrijfsarts adviseert vaak dat de zieke werknemer langzaam aan gaat re-integreren in zijn eigen of passende functie. Denk bijvoorbeeld aan halve dagen of aan aangepaste werkzaamheden. Wat nu als de medewerker niet komt werken omdat hij het niet eens is met de bedrijfsarts. De werkgever kan dan - in het uiterste geval als overleg niet helpt - op grond van artikel &:629 lid 3 onder c BW de loondoorbetaling stop zetten. De loonsanctie is bedoeld om de werknemer te stimuleren in zijn herstel en re-integratie. Als hij weigert passend arbeid te doen, dan wordt dit gesanctioneerd met een algeheel verval van de loondoorbetalingsplicht, dus ook voor het deel van de werktijd waarvoor hij (nog) arbeidsongeschikt is.

De medewerker doet er verstandig aan om in dergelijke conflictsituaties een second opinion te vragen bij een verzekeringsarts van het UWV


Geen opmerkingen:

Een reactie posten