Tussentijds opzeggen jaarcontract loont niet de moeite

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan in principe niet tussentijds worden opgezegd. De wet biedt de mogelijkheid om daarvan af te wijken, maar dan moeten partijen dat wel schriftelijk overeenkomen. En hoewel die afspraak van tussentijdse opzegging ook nog tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan worden gemaakt, zal dat in praktijk meestal alleen maar bedongen kunnen worden direct bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst. De werknemer zal immers akkoord moeten gaan met de wijziging in het arbeidscontract. Waarom zou een werknemer dat doen?
Tussentijds opzeggen levert de werkgever weinig voordeel op. Als er een arbeidscontract is voor een jaar en de werkgever wil na zes maanden van de werknemer af, dan zal er eerst toestemming door het UWV gegeven moeten worden. Met het verkrijgen van de toestemming en het in acht nemen van de opzegtermijn zijn meestal zoveel maanden gemoeid dat het nauwelijks de moeite loont om tussentijds op te zeggen.
Ontslag op staande voet wegens een dringende reden blijft altijd mogelijk, ook bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Ontbinding door de kantonrechter is ook altijd nog een optie, ongeacht of partijen de mogelijkheid van een tussentijdse opzegging zijn overeengekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten