In goed overleg uit elkaar
Helaas komt het vaak voor dat de werknemer en werkgever besluiten dat het beter is om uit elkaar te gaan. Als partijen dit op een elegante manier willen oplossen en geen procedures willen voeren, dan is de vaststellingsovereenkomst een mooie oplossing. Er kunnen individuele maatwerk afspraken gemaakt worden én het recht op WW blijft behouden. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
In de vaststellingsovereenkomst moeten de gegevens van de werkgever en de werknemer vermeld worden. Denk daarbij aan de naam, adresgegevens, geboortedatum, datum van indiensttreding, functie en het salaris van de werknemer. Cruciaal is dat de reden van beëindiging zo beschreven is dat er geen sprake is van verwijtbaarheid aan de werknemer en dat de werknemer in aanmerking blijft komen voor WW. Daarnaast is de datum van uitdiensttreding. Bij de bepaling hiervan dient rekening gehouden te worden met de fictieve opzegtermijn, zodat de werknemer direct na het ontslag in aanmerking kan komen voor WW en niet eerst een of meer maanden geen uitkering ontvangt.
Vaak zal er een vergoeding overeengekomen worden. Het vaststellen daarvan kan met behulp van de de kantonrechtersformule. De leeftijd van de werknemer en de duur van het dienstverband spelen daarbij een rol, maar ook de verwijtbaarheid van de werkgever of de werknemer. De verwijtbaarheid kan tot grote verschillen in de uitkomst leiden.
Daarnaast zijn bijvoorbeeld afspraken over vrijstelling wan werk, uitbetaling van vakantiedagen, telefoon, leaseauto e.d. van belang.
De in de vaststellingsovereenkomst opgenomen afspraken luisteren nauw. Het is dan ook absoluut aan te raden deze eerst juridisch te laten toetsen voordat u deze ondertekent. Wij kunnen u daarbij helpen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten