Personeelsverloop en reistijd




Mobiliteit blijkt een belangrijke reden te zijn om niet te kiezen voor een werkgever. Als belangrijkste reden om niet te kiezen voor een werkgever noemt de Nederlandse beroepsbevolking, de tijd die het kost om de afstand tussen woonplaats en werk te overbruggen. Naast het gebrek aan mobiliteit op de weg, speelt het gebrek aan mobiliteit op de woningmarkt daarin een belangrijke rol.
Reistijd is daarmee al meerdere jaren de belangrijkste afhaak factor en dat geldt voor vrouwen net iets sterker dan mannen. Dat betekent dat het wervingsgebied voor de werkgever steeds kleiner wordt. Werkgevers zullen zich dus moeten richten op de regionale arbeidsmarkt.
En dat betekent ook dat de werkgever in een sollicitatie procedure op dit punt stevig moet doorvragen. Hoe lang zal de gedroomde sollicitant bij het bedrijf blijven werken als er sprake is van een forse reistijd?


Overigens wonen de Nederlandse werknemers wonen gemiddeld 14 kilometer van hun werk vandaan. In Groningen, Friesland en Drenthe overbruggen mensen de grootste afstand om aan de slag te gaan.
De afstand tussen hun woonadres en werk bedraagt hemelsbreed, enkele reis, 19 tot wel 22 kilometer. In Delft en het Westland wonen werknemers het dichtste bij hun baan met een gemiddelde afstand van 8 kilometer.


Andere afhaak factoren die genoemd worden:

Afhaakfactoren 2010

bron: www.intelligence-group.nl en www.anp.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten