Pesten








Mensen die in het verleden zijn gepest op hun werk, hebben daar ook nog last van als het pesten is opgehouden. Zij zijn vaak minder productief.
Dat blijkt uit onderzoek naar effecten van pesten van CNV Vakmensen in samenwerking met de Universiteit Twente.
Overigens loopt de werkgever het risico juridisch aansprakelijk gesteld te worden voor eventuele opgelopen schade. Een werkgever is ten slotte verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden en het werkklimaat. Vanuit het oogpunt van productiviteit, ziekteverzuim, juridische aansprakelijkheid voor schade en uiteraard vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap, is pesten dat de werkgever serieus dient te nemen.

Voor het onderzoek zijn 971 werknemers en 238 leidinggevenden ondervraagd. Van de ondervraagde werknemers zegt 25 procent gepest te worden op het werk. Gemiddeld houdt pestgedrag vier jaar aan. Van de leidinggevenden zegt 8 procent te worden gepest door ondergeschikten. Dit is volgens onderzoekster Ellen Giebels een ,,onderbelicht verschijnsel''.

Ook bij leidinggevenden beïnvloedt pesten het werk negatief. Zij gaan er wel anders mee om. Een op de vijf werknemers zoekt de oorzaak van het pesten bij zichzelf. Leidinggevenden doen dat niet. Ook gaan leidinggevenden eerder de confrontatie aan.

Leeftijd, soort bedrijf, man of vrouw, het maakt wat pesten betreft geen verschil.
Eén op de vier mensen wordt wel eens gepest op het werk. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Monsterboard.nl . Mannen (28 procent) worden iets vaker gepest dan vrouwen (26 procent).

Pesten op het werk is een serieus probleem, omdat het kan leiden tot een stijging van het ziekteverzuim van 50 procent. Niet alleen het slachtoffer meldt zich ziek. Ook collega’s van degene die gepest wordt, melden zich vaker ziek. Pesten is zo een uiting van een totaal verziekte werksfeer waar mensen het liefst zo veel mogelijk aan ontsnappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten