De nieuwe Werkkostenregeling geldt nu een jaar. Slechts 15 procent van de werkgevers maakt er gebruik van. De meeste werkgevers maken gebruik van de overgangsregeling - die tot uiterlijk 2014 geldt. De reden daarvoor is dat zij het teveel "gedoe" vinden en dat zij verwachten dat de regeling wel weer zal verdwijnen. Of dat zo is, valt nog te bezien. Op dit moment geldt dat op 1 januari 2013 werkgevers nog vrijwillig kunnen overstappen, vanaf 1 januari 2014 is de regeling verplicht.
Wat houdt de regeling in?
Werkgevers hebben een vrije ruimte van 1,4 procent (vanaf 1 januari 2013 1,6 procent) van de totale fiscale loonsom. Zolang de vergoedingen en verstrekkingen tot het loon behoren, mag de werkgever deze onbelast vergoeden. Overschrijdt het bedrag echter die vrije ruimte, dan moet over het teveel tachtig procent belasting worden betaald.
De bedoeling van de regeling is om het allemaal simpeler te maken.
Het voorbeeld van de dienstfiets wordt hier veel bij gebruikt. De werkgever mag onder de oude regeling hooguit eens in de drie jaar 749 euro belastingvrij vergoeden, mits het woon-werkverkeer voor ten minste vijftig procent op de fiets wordt afgelegd. Daarbij mag voor 82 euro aan accessoires zoals een regenpak, slot en reparaties onbelast worden vergoed. Onder de Werkkostenregeling mag de werkgever deze gewoon vergoeden mits hij blijft onder de ruimte van 1,4 procent.
Welke voordelen kan de werkgever benutten?
- Kilometervergoeding. de werkgever kan deze geheel belastingvrij aanbieden zolang de totale vergoeding niet boven de 1,4 % van de totale loonsom komt. Alles boven de 0,19 wordt nu belast, u kunt nu een hogere vergoeding afspreken.
- Bonussen. U kunt een bonus belastingvrij aan bieden. Ook hier geldt, zolang die bonus maar in de vrije ruimte valt. In de oude regeling werden bonussen belast waardoor de medewerker vaak niet meer dan de helft netto overhield.
- Kerstpakket. In de oude regeling is het pakker belast. In de nieuwe regeling kan het pakket belastingvrij worden aangeboden.
Hoe berekent u of de werkkostenregeling voordelig voor u is?
- Breng alle bestaande vergoedingen en regelingen voor 2011 in kaart en tel deze bij elkaar op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personeelsfeesten, fietsen, kerstpakketten, laptops en bedrijfsfitness.
- Bepaal per vergoeding en verstrekking of deze binnen de werkkostenregeling valt of dat er sprake is van vrijstelling of nihil-waardering.
- Bereken de fiscale loonsom voor 2011. Ga hierbij uit van het totale bedrag aan fiscaal loon dat u heeft uitbetaald + eventuele loonsverhogingen en andere aanpassingen in 2011.
- Neem 1,4% van de loonsom. Als dit bedrag hoger is dan het bedrag dat u betaalt aan vergoedingen en verstrekkingen, dan kan de werkkostenregeling gunstig voor u zijn
De tijd zal het leren wie de juiste keuze heeft gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten