Een werkgever kan zich niet op een proeftijd beroepen, als deze mondeling is overeengekomen. Welke regels gelden nog meer bij een rechtsgeldige proeftijd?
De bedoeling van een proeftijd is dat het een mogelijkheid biedt voor de werkgever en de werknemer of de baan en medewerker aan de verwachtingen voldoen. De normale ontslagregels zijn tijdens een schriftelijk vastgelegde proeftijd niet van toepassing. Toch zijn er wel regels:
- De proeftijd mag niet langer zijn dan twee maanden.
- De proeftijd moet schriftelijk overeengekomen zijn (schriftelijkheidsvereiste)
- Een opzegtermijn is niet van toepassing.
- Een proeftijdbeding kan zowel in een arbeidsovereenkomst als in een CAO worden opgenomen. Als dit het geval is, dan moet wel ergens schriftelijk uit blijken dat die betreffende CAO van toepassing is. Een mondelinge verwijzing naar de CAO is dan onvoldoende. De werkgever zal echt schriftelijk aan de werknemer moeten laten weten dat er een proeftijd van toepassing is. Laat een werkgever dat na dan zal een kantonrechter oordelen dat het proeftijd beding nietig is, dat wil zeggen dat de werkgever er geen beroep op kan doen. Voor de werkgever kan dit hele vervelende gevolgen hebben, zeker als hij de werknemer een contract voor onbepaalde tijd had aangeboden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten