Versoepeling van het ontslagrecht lost geen enkel probleem op en jaagt mensen de stuipen op het lijf. Het werkelijk probleem is volgens de CNV de ziektewet. Als werknemers nu langdurig ziek worden, krijgen ze nog 2 jaar hun salaris doorbetaald. Maar dat tweede jaar weerhoudt het midden- en kleinbedrijf ervan om mensen in vaste dienst te nemen, en ''dat snijdt werknemers in het vlees'', aldus het CNV. Het CNV wil dat werknemers ook in hun tweede ziektejaar recht houden op hun salaris. Maar dat kan volgens hem anders worden betaald, bijvoorbeeld via een speciale verzekering.
Wij denken dat het probleem van de ziektewet dieper ligt. Waarom dienen werkgevers loon door te betalen als mensen ziek worden door oorzaken die geheel buiten de verantwoordelijkheid van de werkgever liggen? Waarom moet een werkgever het loon door betalen als iemand zijn been breekt bij het skieen? Of op zaterdag een blessure tijdens het voetballen oploopt? Of als iemand verslaafd raakt aan alcohol of drugs? Bovendien mag een werkgever zich daar verder nauwelijks mee bemoeien, hij dient grotendeels buiten het privé leven van een werknemer te blijven.
Maak een onderscheid tussen ziekte die door het werk is veroorzaakt en andere oorzaken, ligt veel meer voor de hand. Laat een werkgever alleen het loon en de reintegratie betalen als deze ziek worden door het werk. Deze periode hoeft overigens niet beperkt te blijven tot 2 jaar.
Regel de andere oorzaken op een andere (collectieve) manier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten